Detta är bra att tänka på när du köper en begagnad mobil

Det blivit mycket populärt att köpa begagnade mobiltelefoner. Det finns flera företag som köper in använda lurar och restaurerar dem för att sedan sälja dem vidare. Många byter idag telefon långt innan telefonen är förbrukad och därför kan en begagnad telefon vara ett väldigt bra sätt att spara pengar.

Den mest kända tjänsten för begagnade telefoner, eller “refurbished” som det också kallas, är Swappie. Men det finns även flera andra liknande tjänster. Där kan du både sälja din befintliga telefon och köpa en begagnad. Alla telefoner är genomgångna och kontrollerade, och om det är något som inte fungerar på telefonen så är det tydlig angivet i produktbeskrivningen. Här får du ett års garanti, vilket får anses som ganska generöst på en begagnad produkt. Tänk på att läsa igenom beskrivningen noga, för de brister som beskrivs där omfattas givetvis inte av garantin.

Skickgradering

De som säljer renoverade telefoner har ofta en skala där de betygsätter skicket på telefonen. De som är mer slitna är något billigare och de som är närmare sitt nyskick får du betala ett lite högre pris för. Om du kan leva med någon repa eller annan skavank så kan du alltså komma lite billigare undan.

Köpa begagnad mobil privat

Om du köper en begagnad mobil av en privatperson så kan du givetvis inte räkna med att telefonen är genomgången och servad. Därför måste du själv kontrollera vissa saker. Börja med att kontrollera batterihälsan. Det gör du enkelt via telefonens inställningsmeny. Om batteriet är dåligt och behöver bytas så måste du räkna i det i din kalkyl. Se också till att telefonen är fabriksåterställd och att den inte är låst på något vis.

Tänk på att du inte har någon form av konsumentskydd när du köper av en privatperson. Så det är viktigt att du själv går igenom telefonen. Det finns många fällor när du köper av en privatperson, så vårt råd är att i första hand vända sig till ett företag som har specialiserat sig på begagnade telefoner. Du kanske får betala några hundralappar mer, men i vår bok är det utan tvekan värt det.

I allra värsta fall så är det en stulen telefon som någon försöker sälja till dig. Var därför ytterst försiktig och köp helst bara av någon som du känner sedan tidigare. Om du köper via Blocket eller Tradera och får telefonen skickad till dig så har du heller ingen möjlighet att inspektera telefonen innan köp, utan du är tvingad att helt lita på säljarens uppgifter.

Detta är bra att tänka på när du köper en begagnad mobil

Därför är det bra med begagnad telefon

 • Bra för plånboken

  I vissa fall kan du spara upp till 50 procent jämfört med nypriset. För dig som kan tänka dig en lite äldre telefon, så finns det stora pengar att spara här. Som du säkert vet så är en ny telefon av senaste modell väldigt dyr idag.

 • Bra för miljön och klimatet

  Att det numera finns en väl utbyggd andrahandsmarknad för mobiltelefoner har flera positiva miljöeffekter. Genom att köpa begagnat minskar du din klimatpåverkan och bidrar till en bättre miljö.

 • Bra telefon - till ett bra pris

  Dagens smartphones har inte den vansinniga teknikutveckling som vi såg för några år sedan. Det innebär att även lite äldre telefonmodeller har en ganska bra prestanda och funkar även med nya operativsystem och appar.

 • Trygghet

  Eftersom det idag finns företag som säljer begagnade telefoner så blir det mycket tryggare för dig som köper. Alla konsumentlagar gäller och du har både möjlighet att ångra ditt köp samt att utnyttja garantier och reklamationer enligt konsumentköplagen. Tänk dock på att inget av detta gäller om du köper av en privatperson.

Våra tre favoriter för juli 2024

Abonnemang från Hallon

1. Hallon

Hallon behöver troligen ingen större introduktion. Det är operatören som utmanade och till viss del segrade. Mottot är att det skall vara enkelt med mobilabonnemang och så är det hos Hallon. Välj storlek, sköt allt via mina sidor och chatta med supporten om något inte fungerar.

Hallon passar både dig som vill ha en ny mobiltelefon men även dig som vill köra vidare med din gamla. Man erbjuder båda delarna och man gör det till riktigt bra priser.

Läs mer

Abonnemang från Vimla

2. Vimla

Vimla är en del av Telenor och man använder därför deras mobilnät. Det ger riktigt bra täckning i hela landet. Största fördelen med Vimla är att de är en av få mobiloperatörer som låter en surfa vidare om surfen tar slut på mobilabonnemanget.

Vimla passar dessvärre bara dig som redan har en mobiltelefon då man inte säljer några telefoner själva, vill du ha en ny mobil så får du köpa den någon annanstans.

Läs mer

Abonnemang från Fello

3. Fello

Fello är en intressant mobiloperatör som numera ägs av Telia. Likt Halebop som även ägs av Telia så är Fello en billigare mobiloperatör med surf i 100 Mbit/s hastighet, VoLTE och WiFi-samtal. Men i gengäld så erbjuder man riktigt billiga mobilabonnemang.

Inte heller Fello säljer några mobiltelefoner så vill du ha en ny telefon när du byter till Fello så får du skaffa den separat, eller varför inte fortsätta använda din gamla mobil ett tag till?

Läs mer

Se hela listan med billiga abonnemang