Billigaste mobilabonnemang med mobil

Att köpa en mobiltelefon av senaste modell är idag förknippat med en ganska stor kostnad. Toppmodellerna från de ledande tillverkarna kostar ofta en bra bit över 10 000 kronor, vilket är mer än de flesta har stående på lönekontot.

Därför väljer många att köpa en mobiltelefon tillsammans med ett abonnemang. På så vis delar man upp betalningen över exempelvis 24 eller 36 månader. Det är egentligen ett slags avbetalning, men brukar benämnas som “förhöjd månadsavgift”.

Hur hittar man det billigaste abonnemanget med mobil?

Det som är absolut viktigast är du jämför de olika alternativ som idag finns på den svenska marknaden. När man bara ska ha ett mobilabonnemang så är det alltid de så kallade lågprisoperatörerna som kan erbjuda de lägsta priserna, men när du samtidigt ska köpa en mobil så bör du absolut göra en bredare jämförelse där du även tittar hos de fyra stora operatörerna (Telia, Telenor, Tre och Tele2).

Först av allt bör du bestämma dig för vad det är för telefon du är ute efter. Därefter kollar du runt hos operatörerna för att se vilka som erbjuder just den telefonmodellen. Sen är det bara att jämföra priserna. Tänk på att slå ut kostnaden över hela bindningstiden så att jämförelsen blir rättvis. I slutändan är det totalkostnaden (för både abonnemang och mobil) som är intressant.

Om du inte är i akut behov att byta telefon så är det en bra idé att hålla utkik efter kampanjerbjudanden. Med jämna mellanrum dyker det nämligen upp extra bra priser, och har du tur så gäller det just den telefonen som du är ute efter. Black friday, mellandagsrean och singles day kan vara bra tillfällen att titta lite extra noga.

För att din totalkostnad ska bli så låg som möjligt är det också viktigt att du minimerar alla onödiga avgifter. Ett klassiskt exempel är pappersfaktura som nästan alltid kostar extra. Använd istället e-faktura eller autogiro så sparar du automatiskt flera hundra kronor under bindningstiden. Ibland tillkommer det även en uppläggningsavgift eller startavgift. Ett tips är att ringa till kundtjänst och försöka att förhandla bort denna. Det brukar inte vara omöjligt. Om du ändå måste betala en startavgift så måste du tänka på att räkna med den i din totalkalkyl.

Vissa operatörer har börjat erbjuda abonnemang där det ingår en begagnad (refurbished) mobil. För dig som verkligen är ute efter att jaga det billigaste priset så kan detta vara ett alternativ som är värt att titta närmare på. Dessa telefoner är restaurerade och genomgångna, och dessutom får du garanti på dem. En annan aspekt som blir allt viktigare är att det är ett miljövänligt alternativ att köpa begagnat.

Fördelar med att köpa ett abonnemang med mobil

Fördelar med att köpa ett abonnemang med mobil

  • Du slipper ett stort utlägg
  • Du har möjlighet att köpa en telefonmodell som annars hade varit för dyr för dig
  • Totalkostnaden kan bli lägre (men inte alltid!)
  • Möjlighet till räntefri avbetalning

Att tänka på när du köper ett abonnemang med mobil

Idag har de flesta mobiloperatörer slopat allt vad bindningstider och uppsägningstider heter. Men om du däremot köper ett abonnemang tillsammans med en mobil så är du i praktiken bunden till den operatören tills dess att din telefon är betald.

Är du en person som gillar att byta telefon ofta? Tänk då på att inte välja en för lång bindningstid, trots att månadskostnaden då blir lägre. Det är ju tråkigt att fortfarande betala för en telefon som man inte längre använder.

Det kan kännas psykologiskt lättare att dra på sig en månadskostnad på några hundra jämfört med att lägga ut 10-15 000 kr på ett bräde. Men det är inte säkert att det blir billigare. Tänk på att alltid kolla vad nypriset för din telefon är utan abonnemang så får du något att jämföra med.

Du måste alltid tänka på att inte bara titta på priset. Det finns några andra faktorer som du måste väga in.

  • Täckningen

    Det spelar ju ingen roll om du får din telefon jättebilligt om du samtidigt får ett abonnemang som inte fungerar där du bor eller på någon av de platser där du brukar befinna dig.
  • Servicen

    För många är det viktigt att kunna ringa till kundtjänst när något strular med abonnemanget. Inte alla operatörer erbjuder den möjligheten, så om det är viktigt för dig så bör du kolla upp detta på förhand.
  • Surfmängd

    När du jämför vad en telefon kostar hos olika operatörer måste du även titta på vad som ingår i abonnemanget för att jämförelsen ska bli rättvis. Självklart får du betala mer för ett abonnemang med fri surf än för ett där surfmängden är begränsad.

Vanliga frågor om mobilabonnemang med mobil

Är det inte bättre att köpa mobilen kontant?

Det kan det vara i vissa fall. Fördelen med att köpa den tillsammans med ditt abonnemang är du slipper lägga ut en stor summa pengar vid ett tillfälle. I praktiken innebär det ju att du får en räntefri avbetalning på din telefon, vilket många uppskattar.

Blir det billigare att köpa mobilen tillsammans med ett abonnemang?

Det där varierar faktiskt lite, så därför är det så viktigt att du själv jämför totalkostnaden och sätter det i relation till vad telefonen kostar utan abonnemang. Ibland är det billigare, men det händer också att det faktiskt är betydligt dyrare.

Kan jag köpa en begagnad telefon med abonnemang?

Ja det kan du. Det finns operatörer som erbjuder det redan idag, och eftersom trenden med refurbished-telefoner är så stark så bedömer vi att det kommer att sprida sig även till övriga operatörer inom en ganska snar framtid.

Sammanfattning

Att köpa sin mobil tillsammans med ett abonnemang är ett bra sätt att slippa lägga ut en stor summa pengar vid ett och samma tillfälle. Tänk dock på att det är också ett bra sätt för operatörerna att knyta sina kunder till sig och göra det svårare för dig att byta till någon annan mobiloperatör.

Tänk på att räkna ut totalkostnaden för din telefon när du jämför erbjudande från olika operatörer. Summera helt enkelt alla månadsbetalningar så får du fram vad du i slutändan kommer att få betala för telefonen.

Våra tre favoriter för april 2024

Abonnemang från Vimla

1. Vimla

Vimla är en del av Telenor och man använder därför deras mobilnät. Det ger riktigt bra täckning i hela landet. Största fördelen med Vimla är att de är en av få mobiloperatörer som låter en surfa vidare om surfen tar slut på mobilabonnemanget.

Vimla passar dessvärre bara dig som redan har en mobiltelefon då man inte säljer några telefoner själva, vill du ha en ny mobil så får du köpa den någon annanstans.

Läs mer

Abonnemang från Comviq

2. Comviq

Comviq är välkända och de var länge dominerande på kontantkort. Nu för tiden har de sadlat om och satsar mer på prisvärda mobilabonnemang. När det kommer till telefoner så erbjuder ruskigt bra priser ofta ihop med mobilabonnemang.

Så hos Comviq är det inga problem ifall du vill ha en ny mobil eller om du bara är ute efter ett obundet mobilabonnemang, båda alternativen finns för dig.

Läs mer

Abonnemang från Fello

3. Fello

Fello är en intressant mobiloperatör som numera ägs av Telia. Likt Halebop som även ägs av Telia så är Fello en billigare mobiloperatör med surf i 100 Mbit/s hastighet, VoLTE och WiFi-samtal. Men i gengäld så erbjuder man riktigt billiga mobilabonnemang.

Inte heller Fello säljer några mobiltelefoner så vill du ha en ny telefon när du byter till Fello så får du skaffa den separat, eller varför inte fortsätta använda din gamla mobil ett tag till?

Läs mer

Se hela listan med billiga abonnemang