Detta skiljer billiga och dyra mobilabonnemang

Prisspannet på den svenska mobilmarknaden är idag väldigt stort. De billigaste abonnemangen har ett ordinarie pris på omkring 100 kr och de dyraste kostar en bra bit över 500 kr. Men vad är det egentligen som skiljer?

Surfen kostar!

Först och främst så måste vi göra klart vad det är som kostar pengar i ett abonnemang. Om du gör en enkel jämförelse så ser du att det som påverkar priset är surfmängden. De billigaste abonnemangen brukar innehålla 1-5 GB surf, medan marknadens dyraste abonnemang har obegränsad eller “fri” surf.

En annan viktig sak som påverkar priset är servicegraden. Att ha en kundtjänst som kan svara på frågor både på kvällar och helger kostar såklart pengar för operatörerna och i förlängningen påverkar det priset ut till oss konsumenter.

Hur kan lågprisbolagen vara så billiga?

Sedan ett antal år tillbaka så finns det en uppsjö av så kallade lågprisaktörer på den svenska marknaden. Vissa av dem ägs till 100 procent av “storbolagen”, medan andra är mer fristående och hyr in sig i något av de befintliga mobilnäten.

Anledningen till att lågprisbolagen kan erbjuda billigare priser är att de har skalat bort mycket av det som kostar pengar för de stora operatörerna. Kundtjänsten är ofta begränsad till e-post och chatt och de har inget butiksnät som de ska betala hyra för och bemanna med personal. Eftersom de hyr in sig hos någon av nätägarna behöver de heller inte ta hänsyn till kostnader för utbyggnad av nätet, reparationer och så vidare.

Lågprisabonnemangen har blivit otroligt populära, framför allt bland mindre köpstarka målgrupper som till exempel ungdomar, studenter och pensionärer. Har man en knackig privatekonomi så gör de där hundralapparna man kan spara varje månad ganska stor skillnad.

Hur ska man tänka när man väljer abonnemang?

Det allra viktigaste är att du tänker på hur du ska använda din telefon och hur ditt tekniska kunnande är. Har du minimalt behov av att prata med kundtjänst eller support och inte har så stort behov av diverse extratjänster - ja, då kan du mycket väl välja någon av lågprisaktörerna. Vill du ha möjlighet att besöka en fysisk butik eller om du har behov av att få hjälp och support via telefon så är det förmodligen bäst att välja ett lite dyrare abonnemang från någon av de fyra stora operatörerna.

Välj abonnemang efter hur mycket surf du tror att du behöver. Ta gärna i lite i överkant, för det brukar bli ganska dyrt om du behöver köpa till extra surf innan månaden är slut.I vanlig ordning är det viktigt att du gör en prisjämförelse mellan de olika alternativ som passar dina behov - ofta finns det pengar att spara på att välja den operatör som för tillfället erbjuder bäst pris.

Detta skiljer billiga och dyra mobilabonnemang

Är det sämre täckning på de billigare abonnemangen?

Nej, lågprisoperatörerna verkar i samma nät som de stora operatörerna så täckningen är exakt densamma. Kolla upp vilket nät den operatör som du är intresserad verkar i och kolla sedan på täckningskartan.

Varför har de stora operatörerna egna lågprisvarumärken?

Ja det kan ju tyckas en smula kontraproduktivt att konkurrera med sig själv, men faktum är att de är ute efter att nå den målgrupp som eftersöker just ett billigt mobilabonnemang.

Sammanfattning

Ska man förenkla det lite så stämmer den klassiska frasen “du får vad du betalar för” ganska bra. Ett dyrt abonnemang ger dig ofta en bemannad kundtjänst och ett bredare utbud av tjänster. Men för de allra flesta så funkar det utmärkt att välja ett billigt abonnemang - det viktigaste är att du väljer en surfmängd som motsvarar dina behov.

Tänk alltid på att kontrollera täckningen där du bor. Det spelar ju ingen roll om abonnemanget är billigt om det inte fungerar att ringa och surfa på de platser du brukar befinna dig.

Våra tre favoriter för oktober 2024

Abonnemang från Hallon

1. Hallon

Hallon behöver troligen ingen större introduktion. Det är operatören som utmanade och till viss del segrade. Mottot är att det skall vara enkelt med mobilabonnemang och så är det hos Hallon. Välj storlek, sköt allt via mina sidor och chatta med supporten om något inte fungerar.

Hallon passar både dig som vill ha en ny mobiltelefon men även dig som vill köra vidare med din gamla. Man erbjuder båda delarna och man gör det till riktigt bra priser.

Läs mer

Abonnemang från Vimla

2. Vimla

Vimla är en del av Telenor och man använder därför deras mobilnät. Det ger riktigt bra täckning i hela landet. Största fördelen med Vimla är att de är en av få mobiloperatörer som låter en surfa vidare om surfen tar slut på mobilabonnemanget.

Vimla passar dessvärre bara dig som redan har en mobiltelefon då man inte säljer några telefoner själva, vill du ha en ny mobil så får du köpa den någon annanstans.

Läs mer

Abonnemang från Chilimobil

3. Chilimobil

Chilimobil är en ny operatör i Sverige och man har toksatsat på fri surf. Så för dig som surfar mycket, internetdelar eller möjligen tittar på mycket Netflix så är detta valet för dig. Man går i Tres nät vilket ger riktigt fina prestanda för största delen av landet (ej norrland).

Chilimobil säljer inga nya mobiltelefoner så detta är operatören för dig som skaffar den separat eller redan har en mobiltelefon som du vill fortsätta använda med ditt mobilabonnemang.

Läs mer

Se hela listan med billiga abonnemang